Касим Дал

български политик

Роден:17 октомври 1962 г. (1962-10-17) (на 47 г.)
Николаевка, България

Касим Исмаил Дал е български политик, заместинк-председател на Движението за права и свободи.
Биография

Един от основателите на Турското национално-освободително движение в България през 1985 година, за за което излежава присъда в затворите на София, Варна, Бобов дол и Стара Загора (1986 - 1989). След амнистирането му през 1990 година става един от основанелите на Движението за права и свободи, а от 1993 година е негов заместник-председател[1].

През октомври 2009 година пред близо 300 делегати на областната конференция на ДПС в Шумен заявява, че ДПС ще управлява България самостоятелно, но също че за първи път от 12 години насам партията му е изолорина от властта[2].

Според бившия заместник-председател на СДС и лидер на движение "ЕВЕТ" Ергин Емин той заявява, че зад създаването на Мюсюлманската партия в село Славяново стои Касим Дал[3], а според вестник Атака, той е връзката на ДПС с турските спецслужби[4].

от Уикипедия,свободната енциклопедия
Or here

вторник, 18 януари 2011 г.

Дал:ДПС трябва да има нов лидер





Касим Дал:Няма да отида на заседанието на ЦОБ на ДПС

Снимка: ТОП НОВИНИ.БГ

„Няма да отида на заседанието на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на Движението за права и свободи (ДПС)”, заяви пред журналисти в Антоново авторът на „кървавото” писмо Касим Дал, който присъства на празника на града. Бившият заместник на Ахмед Доган бе категоричен, че вече е казал това, което има да казва, а още повече „и медии няма да бъдат допускани” на заседанието.
Според Дал партията трябва да има нов лидер, даже той да е посочен от настоящия. „ДПС трябва да излезе от изолацията, както вътре в страната така и извън нея”, каза още Дал. „Ако не вземем мерки, ДПС ще се превърне в една маргинална партия, която ще има влияние само в няколко региона”, подчерта той и допълни, че смяната на председателя трябва да стане възможно най-скоро заради предстоящите избори.
На въпрос, какво очаква да се случи по време на ЦОБ на ДПС утре, бившият зам.-председател на ДПС отговори: „Заседанието ще реши” и за пореден път посочи, че от една година не се спазва устава на партията.
Касим Дал увери, че няма намерения да поема лидерския пост в ДПС, нито да създава нова партия. Според думите му, хората които твърдят обратното, „абсолютно не разбират какво се случва в движението”. Той заяви, че когато е написал и разпространил писмото не е искал подкрепа, въпреки че след това получил 12 декларации от регионите, от които ставало ясно, че те застават зад него. Касим Дал каза още, че в ДПС има много обучени кадри, които могат да застанат начело на движението.
На въпрос на ТОП НОВИНИ, дали се е чувал с Ахмед Доган след като „кървавото” писмо се появи в публичното пространство, Касим Дал отговори, че двамата не си говорят повече от година.
По-рано днес в Антоново, депутатът от Търговище Тунчер Кърджалиев заяви, че структурата на ДПС в областния град все още няма официална позиция. „Не сме мислили в тази посока”, заяви той, но обясни, че има притеснения, защото това, което се случва е „безпрецедентно” в историята на ДПС. „Касим Дал е уважаван човек в региона”, увери той. Кърджалиев каза, че има собствена оценка за това, което се случва в ДПС, но отказа да даде личен коментар. Според Кърджалиев случващото се няма да повлияе на резултатите от предстоящите избори и партията ще се представи успешно.
Освен Касим Дал и Тунчер Кърджалиев на празника на Антоново днес бяха народните представители Ердоан Ахмедов (ДПС) и Румен Такоров (БСП), областният председател на ДПС Хамди Илиязов, областният управител на Търговище Митко Стайков, заместничката му Елка Станчева и кметът на Търговище д-р Красимир Мирев. Част от тях, сред които и Дал, присъстваха на тържествената сесия на местния парламент, който единодушно избра девиз на общината – „От пепелта, към вечността!”.
Мустафа МУСТАФОВ/ТОП НОВИНИ.БГ

Няма коментари:

Публикуване на коментар