Касим Дал

български политик

Роден:17 октомври 1962 г. (1962-10-17) (на 47 г.)
Николаевка, България

Касим Исмаил Дал е български политик, заместинк-председател на Движението за права и свободи.
Биография

Един от основателите на Турското национално-освободително движение в България през 1985 година, за за което излежава присъда в затворите на София, Варна, Бобов дол и Стара Загора (1986 - 1989). След амнистирането му през 1990 година става един от основанелите на Движението за права и свободи, а от 1993 година е негов заместник-председател[1].

През октомври 2009 година пред близо 300 делегати на областната конференция на ДПС в Шумен заявява, че ДПС ще управлява България самостоятелно, но също че за първи път от 12 години насам партията му е изолорина от властта[2].

Според бившия заместник-председател на СДС и лидер на движение "ЕВЕТ" Ергин Емин той заявява, че зад създаването на Мюсюлманската партия в село Славяново стои Касим Дал[3], а според вестник Атака, той е връзката на ДПС с турските спецслужби[4].

от Уикипедия,свободната енциклопедия
Or here

вторник, 18 януари 2011 г.

Изселници в Турция реагираха на оставката на Касим Дал

© Снимка: БГНЕС
Касим Дал

Изселници в Турция реагираха на оставката на Касим Дал

Нахиде Дениз

Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

Заместник-председателат на Дружеството на българските изселници "Бултюрк" в Истанбул Исмаил Ердем коментира оставката на Касим Дал от ДПС в писмено изявление до медиите.

Под заглавие "Нов "татовски маньовър" или пробуждане на угризената съвест" авторът обвинява ДПС, че като партия се е отклонила от идеалите на българските турци, пострадали по време на Възродителния процес. В изявлението се съдържат и много остри обвинения специално срещу Ахмед Доган.

От друга страна, авторът изразява учудването си, че "няма никаква реакция от страна на висшия ешелон на ДПС по повод оставката на Касим Дал". "Бултюрк" е изселническа организация, която традиционно се дистанцира от ДПС.

Представител на друга изселническа организация - Дружеството за култура и сътрудничество на балканските турци в Истанбул Низаметтин Йумуртаджъ е на мнение, че не е правилно изселническите организации да взимат страна в случая с оставката на Касим Дал.

"Това е партиен, вътрешен проблем на ДПС и той трябва да се реши от тях. Изселническите дружества са граждански организации, чиято задача е обединителна, затова смятаме, че не е правилно да се намесваме", изтъква Йумуртаджъ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар